Vraagteken-uitroeptekenIn Q&A worden vragen en antwoorden gegeven over de inhoud, de ontwikkeling en het belang van het Zijn. Die kunnen afkomstig zijn uit de Spinozakamer of uit andere bronnen zoals de media. Je kunt ook zelf een vraag inbrengen. Als die iets toevoegt, wordt die met het antwoord hieronder vermeld. Je kunt je vraag stellen via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In mijn boek vind je meer vragen en het antwoord daarop.Q&A Is handelen vanuit hoofd en hart hetzelfde als handelen vanuit Zijn?

COM_JOOMBLOG_CATEGORY Q&A

Het hoofd van het ego wordt bepaald door het ego, dus door de gevoelens en de in gedachten gevatte wil ervan. Het hart van het ego eveneens. Velen veronderstellen dat dat laatste niet het geval is. Want, zeggen ze, het hart is liefde, God is liefde, het Zijn is één zijn met God en dus is het handelen vanuit het hart gelijk aan het handelen vanuit het Zijn. Het verschil is echter dat de liefde van het ego voorwaardelijke liefde is en dat van God c.q. het Zijn onvoorwaardelijke. Met die onvoorwaardelijke liefde wordt niet de liefde bedoeld waarin niets wordt terugverwacht. Er wordt de Liefde bedoeld die eigenlijk geen liefde, geen gevoel, is. Maar die de neutrale eenheid met alles, met de volledigheid, is. Of anders gezegd, die de nonintentionele acceptatie van de volledigheid is inclusief de Wil ervan (de nonintentionele acceptatie van die Wil is de overgave aan die Wil). Die volledigheid is de volheid die inherent is aan de leegheid en de leegheid die inherent is aan de volheid. Deze volledigheid wordt ervaren zodra men het Zijn heeft gerealiseerd en daardoor vrij/los is gekomen van alle gevoelens inclusief de liefde (van het hart) en van de wil, het handelen, daarvan. Hetgeen overigens niet betekent dat men geen gevoelens meer heeft.

0
31 december 2011, 12:37
 

Q&A Helpt de nieuwe spiritualiteit je naar het Zijn?

COM_JOOMBLOG_CATEGORY Spiritualiteit

Hoewel velen beweren van wel, is dat vrijwel niet het geval. De reden is dat ook zij nog de gevangene is van het ego en er daardoor vanuit gaat dat het Zijn een manier van zijn en doen is en daardoor met (spirituele) middelen als dogma’s te realiseren is. De nieuwe spiritualiteit is echter wel op zoek naar het Zijn en creëert wel de opening om aan zijnsontwikkeling te doen. Om die reden kan het worden aangeduid als prézijnsontwikkeling.

0
15 december 2011, 13:00
 

Q&A Verdien je wat je hebt verworven?

COM_JOOMBLOG_CATEGORY Nieuws

Nee, je verdient niet wat je door je inzet, je harde werken, hebt verworven? Met andere woorden, je hebt het niet van het universum kunnen afdwingen? Wat dan wel? Je verworvenheden zijn je toegevallen om je Zijn te realiseren. De vraag is: Doe je dat ook?

0
15 december 2011, 05:26
 

Q&A Hoe word je gelukkig?

COM_JOOMBLOG_CATEGORY Zijnsontwikkeling

Het ego is de gevangene van de materie en daarmee van de dualiteit, van de tegenstellingen. Daardoor kent het ego geen midden en daarmee ook niet de vervuldheid of anders gezegd het geluk ervan. Het ego is dus onvervuld oftewel ongelukkig. Als gevolg van het gevangen zijn van de materie, hecht het ego zich aan materie, aan vorm. Is aan die hechtingsbehoefte voldaan, dan ervaart het ego zich gelukkig. Vorm is echter onzeker, is instabiel. Het geluk van het ego is dus instabiel en daardoor onvolmaakt. Verliest het ego vorm, dan is het minder of ongelukkig. Het Zijn is de staat van onthechting (bevrijd zijn) van materie, van vorm, van dualiteit. Daarom is het Zijn vervuld of anders gezegd volmaakt gelukkig. Zijnsontwikkeling is derhalve de manier om gelukkig te worden.

0
15 december 2011, 02:42
 

Q&A Bestaat de vrije wil?

COM_JOOMBLOG_CATEGORY Zijn

Het Zijn is volmaakt vrij ondanks het feit dat het overgeleverd is aan de Wil van het Geheel, de Stroom, het leven zelf, God, die onbeheersbaar is. Het Zijn heeft dus een wil die als volmaakt vrij wordt ervaren, maar onvrij is.

0
13 december 2011, 22:47
 

Q&A Hoe herstel je orde in de klas?

COM_JOOMBLOG_CATEGORY Onderwijs

Orde_in_de_klasWaarom is er in de huidige tijd een ordeprobleem in de klas (en overal elders)? Dat is er, omdat de samenleving vlak voor de evolutionaire sprong van ego naar Zijn staat waardoor de mens en vooral de nieuwe generatie, die qua bewustzijn verder is in deze sprong, zichzelf wil zijn en zich dus verzet tegen autoriteit. Dat betekent dat orde niet langer te handhaven is door het met “slimme” vormtrucs te handhaven, maar door zijnsontwikkeling aan te bieden. Want in het Zijn is de zelferkenning van de mens volmaakt en hoeft hij/zij zich dus niet, zoals het ego betaamt, te verzetten om zich gekend te weten. Zijnsontwikkeling houdt in dat de gevoelens die het verzet teweeg brengen bewust worden gemaakt. En zodoende de keus ontstaat niet naar de wil van die gevoelens te luisteren. Wordt die keus gemaakt, dan creëert dat de harmonie c.q. orde die inherent is aan het Zijn. Het spreekt vanzelf dat alleen docenten die zelf aan zijnsontwikkeling doen dit aan hun leerlingen kunnen bieden.

0
04 december 2011, 23:18
 
streep-bottom

nieuwsbriefdonateurs

 word-lidboek

 contact