Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

Zen op het spreekuur

Zen-op-het-spreekuurZen-op-het-spreekuur-05
De kwantumsprong van ego naar Zijn doet Zijn werk. Het begin ervan dat uit meditatie bestaat wordt nu zelfs voor het spreekuur van de dokter toegepast. Die is daardoor namelijk beter in staat los te komen van de eigen gevoelens en daardoor aandachtiger en bijgevolg effectiever zijn werk kan doen.

Hoewel dit natuurlijk een goed begin is, schuilt er ook een gevaar in. Dat gevaar is dat men wel in contact komt met het Ware Zelf, maar er niet één mee wordt oftewel het Zijn niet realiseert. Dit met als gevolg dat men moet blijven mediteren terwijl dat in het Zijn niet meer nodig is. Het nadeel daarvan is dat men kwa bewustzijn boven de gevoelens blijft hangen in plaats van er doorheen te gaan en daardoor in een gedissocieerde zweeftoestand blijft. Vergelijkbaar met het letterlijk en figuurlijk hoog op de berg verblijvende buddhisme in het Oosten. De evolutionaire bedoeling van het huidige contact tussen de Westerse en Oosterse spiritualiteit is de integratie ervan. Dat betekent dat de Westerse los moet komen van zijn gehechtheid aan de materie en de Oosterse van zijn gehechtheid aan de geest. In het Zijn is de eenheid met hemel en aarde oftewel met geest en materie gerealiseerd. Het is daarom te hopen dat al die mediterenden spoedig tot zijnsontwikkeling overgaan.

Vraag het artikel, genaamd 'Zen op het spreekuur', op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Trouw 27 januari 2014. Tekst: Anke Welten

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact