Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

Gehechtheid

Eckhart Tolle, auteur van Een Nieuwe Aarde. "Hoe laat je gehechtheid aan dingen los? Dat moet je zelf niet proberen. Dat is onmogelijk. Gehechtheid aan dingen valt vanzelf weg als je niet meer probeert jezelf in dingen te vinden. Tot die tijd hoef je je alleen maar bewust te zijn van je gehechtheid aan dingen. Soms weet je niet dat je aan iets gehecht bent, dat wil zeggen, je ermee identificeert, tot je het verliest of dreigt te verliezen. Als je dan ontzet, angstig enzovoorts reageert, wil dat zeggen dat je eraan gehecht bent. Als je je ervan bewust bent dat je je met een ding identificeert, is de identificatie al niet meer totaal. "Ik ben het bewustzijn dat zich bewust is van gehechtheid." Dat is het begin van de transformatie van bewustzijn." Bron: Een Nieuwe Aarde, 9e druk, blz. 43.

De nuance: Het ego is de identificatie met en daardoor de gevangene van het deel, de vorm, het ´hebben´. En dus ook met/van gevoelens, want ook die behoren tot het ´hebben´. Het ego is dus in wezen het gevangen zijn van je gevoelens en de in gedachten gevatte wil ervan. Die wil richt zich op het hebben van allerlei zaken. Die op hebben gerichte wil is begeerte. Het gevoel dat die wil, die begeerte, produceert, is angst, de angst voor het verlies van alle houvast, het sterven van het ego. Het loslaten van die angst geschiedt door het bewust accepteren en tot het punt van bevrijding toelaten ervan. Dat is het moeilijkste wat er is, omdat het ego alles in het werk stelt om je er vanaf te houden. Het is dus niet onmogelijk zoals Tolle beweert. Iets waar hij zich overigens ook weer in tegenspreekt door te zeggen dat de identificatie en daarmee de gehechtheid al niet meer totaal is wanneer je je bewust bent van je identificatie. Tolle laat het daar echter bij. Daardoor impliceert hij dat de identificatie en daarmee de gehechtheid niet ten diepste uit angst voortkomt en dat het loskomen ervan niet uit het doen van iets met die angst geschiedt. Iets wat mogelijk is omdat je de angst niet bent, maar hebt. Hij zegt wel dat het ervaren van angst als je iets verliest betekent dat je gehecht bent aan dat iets. Maar hij zegt niet dat het dan ervaren van de angst een kans is om die angst toe te laten en er daardoor onthecht van te raken. Tolle zegt dus eigenlijk dat onthechting uitsluitend een bewustzijnsproces is en niet ook om een actie vraagt vanuit dat bewustzijn, te weten de actie van het toelaten van het gevoel. Iets wat onontbeerlijk is, omdat daarmee het in dat gevoel aanwezige punt van bevrijding en dus van onthechting zit. En het telkens toelaten van het ervaren gevoel de Weg naar de bevrijding van het ego en daarmee naar het innerlijk Licht, het totale onthecht zijn, het volmaakt vrij en verantwoordelijk zijn, het volmaakt zijn, of kortweg het Zijn is.
Dan de nuance over de opmerking: "Als je dan ontzet, angstig enzovoorts reageert, wil dat zeggen dat je eraan gehecht bent." De nuance: Het gehecht zijn is niet eigen aan een bepaalde vorm van reageren oftewel aan een bepaald gedrag, maar aan het reageren vanuit het gevoel, in dit geval de angst, die het gevolg van het verlies is. De onthechte staat van zijn, het Zijn, kan namelijk precies hetzelfde gedrag manifesteren als de angst.

Zoekterm: zoektolle

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact