Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

De flitservaring

Amit Goswami, kwantumfysicus, initiatiefnemer van kwantumactivisme: een nieuwe weg tot transformatie.
"De flitservaring. Dat is allemaal leuk en aardig, maar als je vanuit die staat weer terugvalt in je normale staat van zijn, is dat in eerste instantie heel teleurstellend. Ik merkte, en velen met mij, ofschoon je dat niet zou zeggen als je de traditionele teksten leest, dat we op basis van één zo’n ervaring niet tot werkelijke transformatie komen. We vallen terug, en onze gewoonten komen ook heel snel terug, met name de gewoonten die we onze negatieve emoties noemen en die als instincten die in onze hersenen gekerfd zitten. Ik was echt geschokt, want ik had om de een of andere reden verwacht, ik dacht dat het heel duidelijk in de boeken stond, dat zo’n soort ervaring bij je blijft. Ik zal vertellen wat er gebeurde. Ik mediteerde zeven dagen lang, het was heel zwaar, maar ik zette door, en op de zevende dag was het alsof de hemel zich voor me opende, en hemel en aarde en alles, mensen, bomen, et cetera, werden allemaal ‘e’en, in een flitervaring die ik verder niet kan beschrijven. Maar wat er daarna gebeurde kan ik wel beschrijven, want toen was ik weer volledig bij mijn positieven. Ik voelde liefde voor alles en iedereen. Het was een intense liefde die ik nooit eerder ervaren had. Ik kon werkelijk van iedereen houden, zelfs van mensen van wie ik nooit gedacht had dat ik van ze zou kunnen houden vanwege hun vervelende krakter of iets dergelijks. Ik had een onmiddellijke impuls van een bewustzijnsverruiming naar hen toe, en ik kon alles velen, van iedereen. Maar dat duurde maar twee dagen, en daarna werd het steeds minder. Ik kwam weer in mijn normale bewustzijnstoestand terecht. En niet alleen dat; ook slechte gewoonten als territoriumgevechten met mijn vrouw kwamen weer terug. Ik was zo teleurgesteld. Maar uiteindelijk gaf die ervaring me wel het vertrouwen om een levenslang experiment met mezelf te beginnen, en misschien is het daar allemaal om te doen geweest." Bron: Tijdschrift Inzicht 3-2009.

De nuance. Velen die al dan niet tijdens of na een crisis een flitservaring hebben gehad, denken dat ze verlicht zijn. Maar zoals Goswami goed aanvoelt, is zo'n ervaring bedoeld om de Weg naar het Zijn te gaan die weleens een leven lang kan duren.

Zoekterm: zoekgoswami 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact