Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

Transformatielab

Vlaams Centrum voor kwaliteitszorg – Transfomatielab.
Zelfsturing en verbondenheid
Initieel wilde het team een volledig nieuw en dynamisch sturingssysteem ontwikkelen. Maar omdat in de gekende systemen – genre balanced scorecards, audits, etc – heel wat goede elementen zitten, werd beslist een methode te ontwikkelen om anders om te gaan met de bestaande systemen. Het resultaat is een oriëntatiemodel dat organisaties kan helpen om hun sturingssystemen om te bouwen tot een kompas dat voor de medewerkers de juiste richting aangeeft. Het team definieerde acht kerneigenschappen waaraan een dynamisch systeem, gebaseerd op zelfsturing en verbondenheid, moet voldoen. Bijvoorbeeld: maakt het systeem voor iedereen duidelijk wat de organisatie wil realiseren, levert het een positieve bijdrage, zorgt het voor een open dialoog …? De eigenschappen fungeren als checklist om eender welk sturingssysteem mee te evalueren. Om van het oriëntatiemodel vervolgens een bruikbaar verbeterinstrument te maken, definieerde het team vijf stappen: evalueren van het bestaande systeem, werkpunten bepalen, actieplan opstellen, implementeren en opnieuw evalueren.
Bron: Vlaams Centrum voor kwaliteitszorg – Transfomatielab. http://vck.motionmailer.com/admin/temp/12-2011/index.html#lab

De nuance: Is het “zelf” van deze zelfsturing het Ware Zelf van het Zijn of het “zelf” van het ego? Het lijkt duidelijk dat het hier gaat om het “zelf” van het ego. Er wordt immers alleen met sturingsimpulsen, een kompas, en dus met dogma’s gewerkt. Mensen worden daardoor wel functioneel maar niet persoonlijk zelfsturend. Ze worden niet naar het één zijn met het Ware Zelf of kortweg het Zijn begeleid. Daardoor voldoet deze “transformatie” niet aan wat de organisatie en ook de samenleving nu werkelijk en dringend nodig heeft, te weten: mensen die Zijn (wie ze echt zijn). Deze transformatie helpt mensen wel zichzelf te zijn en daarmee met de bewustwording dat dit “zelf” het ego kan zijn. In die zin kan het worden aangeduid als wegbereidend naar het Zijn.

Zoekterm: zoektransformatielab

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact