Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

Is nondual coaching zijnsontwikkeling?

Er worden veel methoden aangeprezen die beweren het Zijn of andere benamingen daarvoor te realiseren. Maar het is maar de vraag of dat ook echt zo is. Natuurlijk is dat pas te toetsen als de methode ondergaan wordt. Maar de aankondiging van de methode geeft al een redelijk goede indicatie. Neem de nonduale coaching van Art of Life. Dat begint met een uitspraak van Eckhart Tolle, een spiritueel leraar die ik al meer besproken heb (zoekterm: tolle). Die uitspraak luidt:

“Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen,  maar door te beseffen wie je ten diepste bent.” 

De nuance. Het Zijn is de staat van vrede die hier bedoeld wordt. Maar realiseer je dat door te beseffen wie je ten diepste bent? Nee, want het gaat niet om het beseffen, maar om te zijn wie je ten diepste bent en dat vraagt om veel meer dan louter beseffen. Dat besef kan via een methode zoals meditatie bereikt worden. Maar dan ben je nog niet wat je beseft hebt. Om te zijn wat je beseft hebt, dien je aan zijnsontwikkeling te doen. Dat bestaat uit je over geven aan het leven zelf, toelaten wat het leven je aan ervaringen aanreikt en niet te luisteren naar de wil van je ego die je zijnsontwikkeling wil belemmeren.

Ook inzicht in de onderstaande werkwijze van Art of Life geeft een indicatie.

Art of Life biedt trainingen, retraites en individuele begeleiding aan op het snijpunt van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. De werkwijze is geïnspireerd door de wijsheid van boeddhisme, zen en christendom en op moderne vormen van bewustzijnsontwikkeling vooral het werk van Almaas, Zijnsoriëntatie, Kwantum Psychologie en Radiant Mind. Deze zienswijzen zijn samen gebracht zonder die als kant en klare leerstellingen te presenteren. ‘Onderzoek en behoud het goede’ is de leidraad op deze weg van bewustzijnsontwikkeling.

De nuance. Hoezo, onderzoek en behoud het goede? Als dat de werkwijze is, dan wordt de cliënt dus een aantal instrumenten aangereikt terwijl er elders ontelbaar meer instrumenten zijn en dan moet de cliënt maar zien wat die kiest en hoe die zich ermee redt. Dat noem ik dus geen zijnsontwikkeling, geen begeleiding naar en op de universele weg naar het Zijn. Daarmee help je mensen niet naar het Zijn!

Ook het volgende geeft een indicatie:

Non-dual Coachen luidt een fundamenteel nieuwe zienswijze in op coaching en therapie. De nonduale benadering kijkt verder dan de persoonlijkheid en ziet die als een constructie van de mind zonder werkelijke grond. Niet de verbetering van de persoonlijkheid staat op de voorgrond maar het contact met wie de cliënt ten diepste is. En dat is vrij en niet-geconditioneerd bewustzijn. Leven en werken vanuit het contact met die essentie, leidt tot een geheel nieuw zelf- en wereldbeeld, opent het hart, inspireert tot nieuw gedrag en is de bevrijding van veel onnodig lijden. 

De nuance. Het ego is de in de materie gevangen persoonlijkheid. In het Zijn is die gevangenschap opgeheven en is de persoonlijkheid dus vrij. Art of Life stelt de persoonlijkheid gelijk aan het ego en dat is een cruciale misvatting.

En dan de volgende uitspraak:

“Alles wat je denkt dat je bent, dat ben je niet.”  (Sri Nisargadatta Maharaj)

De nuance. Het Zijn is de afronding van een proces zoals hiervoor, in deze site en in mijn boek beschreven. Als dat Zijn gerealiseerd is, dan weet je dat je het gerealiseerd hebt. Maar is dat hetzelfde als denken dat je het gerealiseerd hebt? Want als dat zo is, dan heb je het dus volgens deze uitspraak niet gerealiseerd. Wat is dan het verschil tussen weten en denken? Het weten dat je het bent is een feit als je het bereiken van het Zijn ervaren hebt in een proces zoals hierboven beschreven en waarin je via de essentiële bewustzijnssprongen deel-zijn, deel-van-het-geheel-zijn en geheel-zijn aankomt in en samenvalt met het bijna niet te behappen Licht van het Zijn (zie mijn boek voor meer hierover). De uitspraak klopt dus wel, maar het is zeer de vraag of Art of Life de hier beschreven nuance daaromtrent aan kan geven gezien de vorige nuances.

Conclusie. De afzonderlijke woorden Zijn, nonduaal, ongeconditioneerd bewustzijn, e.d. doen vermoeden dat Art of Life in staat is mensen naar het Zijn te begeleiden, maar door de context van die woorden is dat zeer de vraag. De fouten daarin maakt iemand niet die het Zijn gerealiseerd heeft. En als je het het Zijn niet gerealieerd hebt, kun je mensen niet naar het Zijn begeleiden. Als Art of Life weet dat ze het Zijn niet gerealiseerd heeft, dan moet ze daar open over zijn.

Vooralsnog gaat NLbe er vanuit dat de nondual coaching van Art of Life een vorm van zijnsoriëntatie is in plaats van zijnsontwikkeling en dus tot prézijnsontwikkeling behoort.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact