Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

Vedanta, de oorzaak en de oplossing van het menselijk lijden

Volgens Vedanta, hier uitgelegd door Deepak Chopra, zijn er 5 oorzaken voor het menselijk lijden en zijn die 5 terug te brengen tot 1 namelijk het niet kennen van de ware aard van de werkelijkheid. En bestaat de oplossing van dat lijden uit Karma Yoga, Love/devotion, meditation en Yanayoga (to use the intellect to go beyond the intellect).

Wat ik daarin mis, is een weergave van de inhoud van het menselijk lijden, dus een weergave van pijn, van gevoelens. En van wat de invloed en de betekenis van die gevoelens zijn voor het realiseren van ons Zijn als zijnde de staat waarin ons lijden is beëindigd. Het lijkt erop dat Vedanta daar liever vandaan wil blijven. Temeer ook, omdat de oplossingen methoden zijn die ik typeer als opstijgmethoden, als methoden die de distantie tot gevoelens oftewel tot de materie bevorderen. En bijgevolg het toelaten van gevoelens tot het erin aanwezige punt van bevrijding, als zijnde het Licht waar het Zijn één mee is, belemmeren. Deepak Chopra moet dan ook 2 uur per dag mediteren, om in de staat te bljven die hij wil. Vedanta gaat dus niet over zijnsontwikkeling. Want dat is de universele directe Weg naar het Zijn als zijnde de meditatieve staat waarin meditatie niet nodig is om het in stand te houden. Vedanta behoort derhalve tot de oosterse spiritualiteit en is daarmee de tegenpool van de westerse. Beide leiden niet naar het Zijn. De oosterse niet, omdat die gehecht is aan de hemel en zich bijgevolg, zoals uit dit filmpje blijkt, distantieert van de materie, de aarde, gevoelens. De westerse niet, omdat die gehecht is aan de materie en zich bijgevolg distantieert van de hemel (God is dood). Om het Zijn te realiseren dienen die twee verenigd te worden. Dat is wat in deze tijd geschiedt via de interesse in het westen voor oosterse spiritualiteit. Maar daarbij wordt de oosterse gekopieerd in plaats van verenigd met de westerse. Met andere woorden, er wordt niet aan zijnsontwikkeling gedaan. Met Vedanta wordt het Zijn dus niet gerealiseerd. Maar omdat het wel kan duiden wat het is en pleit voor het realiseren ervan typeer ik het als prézijnsontwikkeling.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact