Ontsluier de wetenschap
Wetenschap en religie moeten bij elkaar uit de buurt blijven, vindt de natuurkundige. Wetenschap, dat is 'twijfel, vragen stellen, het onderzoeken van hypothesen, teleurstelling soms, altijd zekerheden ter discussie stellen'. In de wetenschap, zegt ze, 'bestaat nooit een definitieve waarheid'. Wel in de godsdienst, althans in de stellige varianten daarvan. Godsdienst is gebaseerd op een absolute waarheid. De rede is daaraan ondergeschikt. 'De orthodoxie gaat ervan uit dat de rede slechts kan bestaan bij de gratie van de openbaring, de boodschap van de profeet. Waarom? Omdat de rede anders twijfel zou kunnen uitlokken. En zodra je gaat twijfelen, loop je het risico het geloof te verliezen.'
Het probleem van de wetenschap is dat ze het bestaan van waarheid ontkent. Ze doet dat, omdat ze inmiddels dankzij het onzekerheidsprincipe - het niet bestaan van vastigheid in het universum - weet dat DE waarheid niet bestaat. Maar ze verwart 'waarheid hebben', dat DE waarheid inhoudt, met 'waarheid zijn' dat niet DE waarheid inhoudt. De oorzaak daarvan is het feit dat de wetenschap ook het bestaan van het Ware Zelf en daarmee het één zijn daarmee oftewel het verlicht/volmaakt/echt zijn of kortweg het Zijn ontkent en zelfs bestrijdt dat hetzelfde is als 'waarheid zijn'. Als gevolg hiervan bestrijdt ze de claim op waarheid van religies als de Islam.
Is dat terecht? Ja dat is terecht, omdat de waarheid van de religies en de aanhangers daarvan ook DE waarheid is. Die waarheid is immers een stelsel van leefregels oftewel van dogma's, van vastigheden terwijl die niet bestaan in het universum. Zij weten dus ook niet dat 'waarheid zijn' bestaat. De reden daarvan is een gering bewustzijn en daarmee een sterk ego dat houvast behoeft om te blijven voortbestaan.
Wat moet er gebeuren? Zowel de wetenschap als de religie(s) moeten het Zijn erkennen en aan zijnsontwikkeling gaan doen. En hun geïnteresseerden respectievelijk hun gelovigen voorlichten over het Zijn en ze helpen het te realiseren. Niet alleen om de strijd tussen wetenschap en religie op te heffen, maar ook en vooral om de existentiële problemen waar we nu mee geconfronteerd worden en waarvan de oorzaak het niet-Zijn c.q. het ego is als gevolg van de intrinsieke staat van onbalans en daarmee van de zelfdestructie ervan.
Bron: Volkskrant 26 oktober 2013
Vraag het artikel, genaamd 'Ontsluier de wetenschap', op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.