Herman Tjeenk Willink, minister van staat: Wilt u meer of minder Europa? Dat is precies de verkeerde vraag
Tjeenk Willink: "Meer en minder dan tot nu toe zou in een open politiek debat in het Nederlands parlement bepaald moeten worden wat het algemeen belang ook op Europees niveau vereist. ‘Algemeen belang’ opgevat als politiek en niet als economisch begrip. ‘Politiek’ opgevat als toekomstgerichte waardenoriëntatie en niet als goed bestuur. De vraag is daarom niet: meer of minder Europa, maar: heeft de Nederlandse politiek een visie op Europa? Dat impliceert een visie op de eigen staat."
Het bijzondere van de huidige evolutionaire ontwikkeling van de mensheid is dat zij voor de noodzaak en de mogelijkheid staat een kwantumsprong in deze ontwikkeling te maken welke aangeduid kan worden als de kwantumsprong van ego naar Zijn. Het belangrijkste kenmerk daarvan is het wegvallen van de grondslag van ontwikkeling en probleemoplossing die bestaat uit het idee dat het leven maakbaar is. Want dat wegvallen leidt tot het verlies van houvast dat nodig is voor het realiseren van het intrinsiek houvastloze en vormloze Zijn. Dit betekent dat de normen, waarden, middelen en methoden die voor ontwikkeling en probleemoplossing gehanteerd zijn in wezen niet langer gewenst zijn ondanks de wenselijkheid ervan op het niveau van de vorm.
De Europese eenwording wordt tot op heden louter gezocht in de vorm terwijl het in wezen een uitdrukking van de kwantumsprong naar het vormloze Zijn en daarmee een wegwijzer naar het Zijn is. Zolang dit niet begrepen wordt, heeft de politiek een fundamenteel probleem. Tjeenk Willink denkt dat dit probleem met een visie op het algemeen belang opgelost kan worden. Maar zolang dat dit in vorm oftewel in normen, waarden en/of middelen gezocht wordt schiet zij fundamenteel tekort. Met gevolg dat het weerstanden oproept die niet met normen, waarden en/of middelen op te lossen zijn. Sterker nog, die meer weerstand oproepen. Het Zijn is geen vorm en dus een ondefinieerbare identiteit. Het vormloze Zijn is de staat van eenheid die derhalve niet met de vormgelijkheid, de surrogaateenheid, van de eenwording van Europa bereikt kan worden. Politici kunnen dus eenheid blijven zoeken in de vorm, maar zullen het daarmee nooit bereiken en zullen met een weerstand geconfronteerd worden die zelfs de waarde van de bereikte of gewenste vormgelijkheid teniet kunnen doen. Maar misschien leidt de mening van Tjeenk Willink wel tot de visie dat het Algemeen Belang het Zijn is. Want hij stelt dat de vraag meer of minder Europa, dat meer of minder vorm impliceert, precies de verkeerde vraag is.
Bron: Volkskrant 3 mei 2014
Vraag het artikel, genaamd 'Europa meer of minder', op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.