Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

  • Home
  • Over NLbe
  • Doel, visie, strategie

Doel, visie, strategie


Het doel van NLbe

Het doel van NLbe is het bevorderen van zijnsontwikkeling in de samenleving.  

 
De visie van NLbe

Sinds het begin van ons bestaan streven we naar de ideale wereld, naar de wereld waarin we Zijn (wie we echt zijn), waarin we volmaakt vrij en verantwoordelijk of kortweg volmaakt zijn.

Tot op heden hebben we dat niet gerealiseerd. Sterker nog, ons niet-Zijn, beter bekend als ons ego, heeft vanwege diens gevangenschap van het materie/dualiteit/deel aspect van het universum ons in een alleen maar te verliezen oftewel zelfdestructief/apocalyptisch gevecht gehouden met onszelf of meer specifiek met onze gevoelens. In deze tijd nadert de climax van deze zelfdestructie in de vorm van de klimaatcrisis. Daarom is het realiseren van ons Zijn nu noodzakelijker dan ooit. Dat zou een onmogelijke opgave zijn, ware het niet dat deze unieke crises een even unieke kans bevat die zelfs een evolutionaire kwantumsprong in onze ontwikkeling kan worden genoemd. Die kans is het feit dat het realiseren van het Zijn nu gemakkelijker is dan ooit. We kunnen namelijk constateren dat dankzij het feit dat het ego nu als gevolg van de ontdogmatisering vrij spel heeft waardoor we bewust kunnen worden van wat het is en doet om zichzelf in stand te houden en ons er zo van kunnen bevrijden. Dat wil zeggen dat het einde ervan is aangebroken en daardoor begonnen kan worden met het realiseren van het Zijn. 

Het einde van het op beheersing van het leven gerichte ego manifesteert zich in het door de wetenschap aangetoonde illusoire en dus einde van onze grondslag van ontwikkeling en probleemoplossing die bestaat uit het idee dat het leven als een machine in elkaar zit en dus maakbaar is. Dit met als gevolg dat de instituties kerk, staat en wetenschap hun autoriteit als bron van zelfsturing, als dogmaleverancier, als hogepriester van de waarheid, als visionair, als probleemoplosser, als moraalridder, verliezen en de mensen zichzelf kunnen en willen zijn. Een bevrijding die mede mogelijk wordt gemaakt door de mondiale individualisering en globalisering. Als gevolg van dit einde van het ego kan begonnen worden met het innerlijk vrij/los komen van het ego en daarmee met het realiseren van het Zijn (wie we echt zijn). Dat manifesteert zich in de sterk opkomende nieuwe spiritualiteit, het centraal stellen van de mens en de algemeen door het verlies van het ego gebezigde vragen: Wie ben ik en wat is dé (universele) zin van het bestaan?

Het probleem is echter dat zijnsontwikkeling, als zijnde de universele want door het leven zelf gedirigeerde Weg naar het Zijn, ontbreekt in de reguliere en zelfs in de spirituele wereld. De belangrijkste reden in de reguliere wereld is de onbewijsbaarheid en daarmee de ontkenning van het bestaan van het Zijn. En in de spirituele wereld is die reden het spiritueel materialisme dat veroorzaakt wordt door het nog dominante ego en bestaat uit de veronderstelling dat het Zijn een bepaalde toestand is en dus gemaakt kan worden. Hetgeen verklaart waarom er zo veel verschillende theorieën en methoden bestaan dat door de bomen het bos niet meer gezien en daardoor de realisatie van het Zijn niet van overheidswege of anderszins bevorderd kan worden. Reden derhalve om zijnsontwikkeling, dat oneindig eenvoudig en het moeilijkste is wat er is, bekend te maken en te bevorderen.


De strategie van NLbe.

NLbe wil haar doel bereiken door zijnsontwikkeling voor iedereen mogelijk te maken en van Nederland voorbeeldland voor wat betreft de toepassing van zijnsontwikkeling te maken. Zij wil dat doen door alle instituties die verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van de samenleving te informeren over het belang van het Zijn en hen over te halen tot het bevorderen van zijnsontwikkeling. Inzicht in de acties die NLbe daartoe onderneemt zijn te vinden in individu, organisatie en samenleving.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact