Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

 • Home
 • Over NLbe
 • Ontwikkeling NLbe

De ontwikkeling van NLbe



NLbe is door Cor Bijl opgericht nadat hij het Zijn had gerealiseerd en tot de conclusie kwam dat de mens al vanaf het begin van zijn bestaan naar het Zijn streeft, maar niet weet dat er een Weg naartoe is die door het leven zelf wordt geregisseerd en zowel oneindig eenvoudig is als het moeilijkste wat er is. En dat het niet-Zijn c.q. het ego contraproductief oftewel zelfvernietigend is en in deze tijd de climax daarvan wordt bereikt waardoor het realiseren van het Zijn noodzakelijker is dan ooit. Verder kwam hij tot de conclusie dat het realiseren van het Zijn nu gemakkelijker is dan ooit, omdat het maakbaarheididee, dat altijd als grondslag van ontwikkeling en probleemoplossing is gehanteerd en bestaat uit het idee dat het leven en dus ook de mens maakbaar is, mede dankzij de wetenschap het einde bereikt van diens zeggingskracht. Hetgeen betekent dat de zijnsbelemmerende dogma's, de maakbaarheidswaarheden, van de gevestigde instituties kerk, staat en wetenschap wegvallen en als gevolg daarvan de mensen zichzelf willen zijn en op zoek zijn naar het Zijn (wie ze echt zijn).

Vanaf de oprichting is Cor eerst bezig geweest met het informeren van de politiek over de noodzaak van het realiseren van het Zijn. Daaruit is gebleken dat de politiek, op de toenmalige minister van Sociale Zaken de heer J.P.H. Donner na, niet in staat was erop te reageren, laat staan inhoudelijk te reageren. De heer Donner en bijgevolg ook minister-president Balkenende stelde dat de overheid niet de aangewezen instelling is voor het bevorderen van het Zijn, omdat die zich niet inlaat met het aanreiken van levensovertuigingen aan de samenleving. Cor's verweer daarop bestond eruit dat het hier niet gaat om een levensovertuiging, maar om iets wat de mens bevrijdt van iedere levensovertuiging en bovendien de noodzakelijke nieuwe grondslag van ontwikkeling en probleemoplossing is nu de oude grondslag, zijnde het maakbaarheididee, de climax van de zelfdestructie ervan bereikt. Het mocht echter niet baten, de heer Donner was niet te vermurwen.

Cor besloot toen de samenleving niet door de politiek te laten informeren, maar door zichzelf en daartoe een boek, getiteld 'Zijn: de ideale wereld' te schrijven en 'NLbe, het Nederlands instituut voor zijnsontwikkeling', op te richten. Het resultaat daarvan komt in deze website tot uitdrukking.

In 2017 komt Cor tot de conclusie dat er in de samenleving een taboe rust op de ontwikkeling van het Zijn. En dat terwijl de samenleving in existentiële crisis verkeert en tegelijkertijd in opperste verwarring is als gevolg van het wegvallen van het maakbaarheididee als zijnde haar grondslag van ontwikkeling en probleemoplossing. Reden waarom de samenleving schreeuwt om een nieuw GROOT VERHAAL. Die schreeuw heeft Cor gemotiveerd het essay 'Het nieuwe GROTE VERHAAL voor de mensheid' te schrijven.

Op dit moment bestaat NLbe slechts uit Cor. Aangezien hij de ambitie heeft zijnsontwikkeling voor iedereen mogelijk te maken en van Nederland voorbeeldland betreffende het toepassen van die ontwikkeling te maken, is hij op zoek naar mensen die hem daarbij kunnen helpen.

Wat stelt NLbe zich voor te gaan doen?

 1. Het maakt duidelijk wat het Zijn is, wat het belang ervan is en hoe het gerealiseerd wordt.
 2. Het maakt duidelijk dat zijnsontwikkeling universeel is, dat het de essentie is van de vele methoden die beweren het Zijn, dat ook anders kan worden aangeduid, te realiseren.
 3. Het zorgt voor een eenduidige terminologie.
 4. Het leidt medewerkers op consultant in zijnsontwikkeling die de inhoud, het belang en de ontwikkeling van het Zijn duidelijk kunnen maken aan bepaalde doelgroepen.
 5. Het leidt medewerkers op tot coach in zijnsontwikkeling.
 6. Het coacht mensen buiten het instituut in zijnsontwikkeling.
 7. Het reikt certificaten/diploma's uit aan mensen die de Weg naar het Zijn gaan en die het Zijn hebben gerealiseerd.
 8. Het evalueert de resultaten van zijnsontwikkeling en rapporteert daarover.
 9. Het zorgt er voor dat zijnsontwikkeling betaalbaar wordt voor iedereen in de samenleving.
 10. Het zorgt er voor dat zijnsontwikkeling op de lagere en middelbare school wordt aangeboden.
 11. Het zorgt voor (voorlichtings)campagnes waardoor de samenleving op de hoogte wordt gebracht van het belang van zijnsontwikkeling.
 12. Het zorgt voor de financiering en begeleiding van programma's (radio, tv, toneel) die een verdiepend inzicht geven in de inhoud, het belang en de ontwikkeling van het Zijn.
 13. Het zorgt voor de opzet van dependances in de samenleving.
 14. Het zorgt voor de opzet van zijnsontwikkelingscellen in organisaties bestaande uit medewerkers van die organisaties. 

Belangrijkste ontwikkelingen

Voor meer ontwikkelingen, zie Activiteiten richting de samenleving.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact